PMI Endeksi Nedir; Pmı Endeksi belirli zaman aralıklarında ölçülmekte olan bir endekstir. Öyle ki tam olarak kelime anlamı ise; satın alma yöneticileri anlamına gelmektedir. Açılımı ise, Purchasing Menager Index olarak bilinir. Öyle ki genel bir tabir ile de şirketlerin satın alma ile ilgilenmekte olan yöneticilerin, gerek mal gerek ise hizmet satın alma eğilimleri hakkında inceleme sağlayan bir göstergedir. Öyle ki bu gösterge ise genel ve yaygın olarak adeta bir anket niteliği taşımaktadır. Bunlara ek olarak ülkeler hakkında ise büyüme tahminlerini en doğru ve aynı zamanda en güvenli şekilde açıklamaya yönelik olarak hazırlanan endekslerden birisi olarak karşımıza çıkmaktadır.
Bütün bu terimlerin yanı sıra aynı zamanda imalat sektöründe oldukça fazla önem taşıyan ve faaliyet koşullarının ölçümünü yapan endeks olarak isimlendirilmektedir. Yapılmakta olan bu anketler aynı zamanda ekonomik olan eğilim göstergeleri hakkında bilgi alma ve aynı zamanda sunabilme kapasiteleri ile birlikte dünyada neredeyse en çok tercih edilen iş anketi ünvanına sahip olarak hizmet sağlar.
PMI Endeksi Nedir; PMI Verisinin Önemi Nelerdir?
PMI Endeksi Nedir; PMI endeksi ile birlikte ekonomide meydana gelen büyüme ya da durgunluk eğilimleri hakkında bilgi alınır. Aynı zamanda ise ekonomide meydana gelen eğilimleri ortaya çıkarmaktadır.
- PMI endeksi sektörlerde meydana gelebilecek üretim ve aynı zamanda gelişimler hakkında bilgi toplar.
- PMI endeksi düzenli bir periyotlarda yapılması nedeni ile sürekli olarak güncel veriler sunar ve bilgiler her zaman taze olarak sunulmuş olur. Bu bağlamda ise doğru ve güvenli bir tahmin yapma konusunda fayda sağlamış olur.
- PMI endeksi dünya çapında yapılmakta olan bir endeks olması sebebi ile her zaman hem güvenli hem de aynı zamanda küresel ekonominin yönü hakkında ise doğru tahminler yürütmeyi hedefleyen bir endekstir.
Bu endeksi takip etmek de oldukça kolaydır. PMI endeksi genel olarak ortalaması ise 50 olarak belirlenmiştir. Bu doğrultuda ise ortaya çıkmış olan değer 50’den büyük olduğu taktirde ise büyüme eğilimi, bu rakamdan küçük ise de küçülme eğiliminin söz konusu olduğu anlaşılmaktadır. Aynı zamanda unutmamak gerekir ki bu rakamlar ekonominin nicel olarak büyüklüğünün veya küçüklüğünün bir göstergesi anlamına gelmemektedir. Sadece meydana gelmiş olan bir eğilimi belirmekte yardımcı olmaktadır.
PMI Endesksi Değerleri Ve Oranları
PMI endeksi güncel bir şekilde hesaplanır aynı zamanda doğru bir şekilde düzenli olarak tekrarlanır. Endeks’te yer almış olan değerler ve ağırlık oranları ise şu şekildedir;
- Yeni sipariş miktarları ( genel olarak %30)
- İstihdam miktarları ( genel olarak %20)
- Girdi stok oranları ( genel olarak %10)
- Tedarik teslim süreleri ( genel olarak %15)
- Üretim miktarları ( genel olarak %25)
Olarak belirlenmektedir. Pmı endeksi üzerinde belirlenmiş olan bu değerler ise genel olarak satın alma yöneticilerinde bulunduğu bir katılım ile anket yardımı sayesinde belirlenmektedir.
Bir yanıt yazın