Elon Musk, Steve Jobs’tan sonraki en büyük dahidir.
Önemsiz tweetleri, birkaç kripto para biriminin fiyatlarının yükselmesine ve düşmesine neden oldu.
4 Haziran 2021’de Bitcoin’den tiksinmeyi sağlayan “#Bitcoin (kırık kalp emojisi)” tweetini attı. Ardından, Bitcoin fiyatı düştü. Yatırımcılar ve girişimciler arasında çok fazla kafa karışıklığına neden oldu.
Şu anda yaklaşık 57 milyon Twitter takipçisi var ve Ocak 2021’de yükselen Tesla hisseleri nedeniyle varlıklarının 19.2 trilyon yen olduğu tahmin ediliyor.
Bir zamanlar Amazon’un Jeff Bezos’unu geride bırakan ve dünyanın en zengin adamı olan Elon Musk, nasıl bir saikle yıkıcı güç yaratıyor?
Elon Musk’ı harekete geçiren davranış ilkelerini pek de iyi bilinmeyen perspektiften inceledik!
Elon Musk!
Güney Afrika’da doğdu. İş adamı bir baba ve model bir annenin çocuğu olarak dünyaya geldi ve Kuzey Amerika’da üniversiteye gitmeden önce Güney Afrika’da yaşadı.
10 yaşında bilgisayarlarla büyülendi, 12 yaşında yazılım satmaya başladı. Bu noktada algısının genel halktan farklı olduğunu anlayabilirsiniz.
Lisede üniversiteye giriş niteliklerini aldıktan sonra, yerel Pretoria Üniversitesi’ne, Kanada’daki Queen’s Üniversitesi’ne ve Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Pennsylvania Üniversitesi’ne giderek fizik, mühendislik ve ekonomi okudu.
1995’te Stanford’da yüksek lisansa gittiğinde, iki gün içinde üniversiteyi bıraktı ve kardeşiyle birlikte Zip2’ye başladı. Burada Elon Musk’ın kuruluş hikayesi başlıyor.
Ayrıca yer aldığı tüm projeleri anlatmak çok uzun zaman alacağından başlıcaları aşağıda kronolojik bir tabloda özetlenmiştir.
(Elon Musk kronolojisi)
1995: Zip2 kuruldu
1999: X.com kuruldu (daha sonra Paypal)
2002: SpaceX kuruldu
2004: Tesla’ya büyük miktarda yatırım yapıldı
2006: Solar
2010: Tesla
2013: Hyperloop konsepti
2015: OpenAI
2020: Tesla’nın piyasa değeri otomotiv endüstrisinin zirvesinde
İnsanlığı Geliştirme
Elon Musk’ın işinin özünde, “insanlığın yok olmasını önlemek ve onu geliştirmek” için sonsuz umut var.
Küçüklüğünden beri “temiz enerji” ve “uzay” ile ilgileniyor, ömrünü uzatmaya çalışıyor.
Aslında kurduğu şirket SpaceX, insanları Mars’a getirmeyi hedefliyor ve 2024’te Mars’a insanlı araç göndermeyi planlıyor.
Mars’a taşınma fikri bir bilim kurgu filminden fırlamış gibi görünebilir. Ancak Elon Musk, gerçekten başarılı olmasını istiyor.
İrrasyonel Sistemlerin Yok Edilmesi
Elon Musk’a göre insanoğlunun rahat yaşayabilmesi için zahmetli işlerin ortadan kaldırılması önemlidir.
Şu anda 300 milyondan fazla kullanıcısı olan PayPal’ın selefi olan X.com’un kurulmasının nedeni muhtemelen internet bankacılığının günlük işlerin zorluklarını ortadan kaldırmak ve insanların yaşam kalitesini artıracağı inancı.
Ayrıca sıfırdan bir işe başlarken, basit test edilebilir türler ortaya koymak ve onu geliştirmek yerine, çoğu zaman toplam optimizasyonu tek seferde hedefleyen bir sistem oluşturuyor.
Tabii ki, bu daha zor, ancak Elon Musk’ın motive olmasının nedenlerinden biri, süreci azaltma ve insanların hayatlarını bir kerede değiştirme arzusudur.
Ve uyuduğu zamanlar dışında neredeyse her zaman çalışır.
Para bir araçtır, amaç değil!
Elon Musk, onlarca kez ticari satış karı elde etti.
Ancak bu parayla rahat yaşamayı düşünmüyor. Her sattığında, tüm mal varlığını bir sonraki yeni işe atılıyor.
Onun için para, iş için bir araçtan başka bir şey değildir ve insanın gelişimi para kazanmaktan daha önemlidir.
SpaceX’in lansmanı başarısız olduğunda, Tesla’nın roadster projesi sahip olduğu mal varlığından daha fazla fon gerektirdi, arkadaşlarından büyük miktarda borç aldı ve iflasın eşiğine geldi.
Yine de geleceği aydınlatmak için Elon Musk şunları söyledi: Asla pes etmedim ve etmeyeceğim. Nefes aldığım sürece pes etmeyeceğim…
Bir yanıt yazın