Politika Faiz Oranı Nedir

Politika Faiz Oranı Nedir?

Politika faiz oranı nedir sorusu gerek yatırımcıları gerek ise finans ile ilgilenen kişiler tarafından çok fazla merak edilen soru olarak karşımıza çıkmaktadır. Öyle ki politika faizi genel olarak gösterge faizi ile de çok fazla bir şekilde karıştırılan konudur. Politika faizi ise; merkez bankası tarafından bankaların ihtiyaç duyduğu likiditeyi sağlamak ve korumak amacı ile banklara sunmuş olduğu borçlar ve buna ek olarak likiditeyi çekmek amacı ile yapılan borçlanmanın faiz oranını belirlemektedir. Aynı zamanda ise bu faiz oranları ise politika faiz oranları olarak isimlendirilir.

Merkez bankası tarafından belirlenmiş olan bu faiz oranları aynı zamanda ise iktisadi faaliyetler ve bu fiyatların genel durumu üzerinde doğrudan bir etki sağlar.

Politika Faiz Oranı Nedir; Politika faiz oranları genel olarak bir hafta vadesi bulunmakta olup repo işlemleri ile birlikte uygulanır. Buna ek olarak ise politika faiz oranlarının belirlenmesi bazı unsurlara bağlıdır. Bu unsurların etkisi ile birlikte yetkili olan kurumlar tarafından belirlenir aynı zamanda belirlendikten sonra işe kamuoyuna duyurulur.

Politika Faiz Oranı Nedir; Ne İşi Yarar

Politika Faiz Oranı Nedir; Genişletici olarak bilinen para politikası ekonomi içerisinde toplam para arzının arttırılması anlamına gelirken aynı zamanda ise daraltıcı olan para politikası ise ekonomide meydana gelecek olan para arzının azalması anlamına gelir. Genişletici olarak yapılan para politikası genel olarak ekonomide yaşanan durgunluk süreçlerinde meydana gelir ve işsizlik problemlerini yenme konusunda uygulanır. Ancak daraltıcı olarak yapılan para politikaları ise enflasyon oranında düşme sağlamak amacı ile yapılır. Yani bu bağlamda ise politika faiz oranı piyasaya ciddi bir şekilde yön vermek ve gerekliği olduğu durumlarda ise müdahale sağlamak amacı ile açıklanan faizler olarak karşımıza çıkmaktadır.

Politika Faiz Oranları Neye Göre Belirlenir?

Politika Faiz Oranı Nedir; Politika faizleri oranlarının belirlenmesi gibi bir durum söz konusu olduğunda bu kararı Para Politikası alır. Para politikası kurulu ise ;

  • Merkez Bankası Başkanı
  • Merkez Bankası Başkan Yardımcıları
  • Banka Meclis Üyeleri

Aralarından seçilir. Faiz kararı söz konusu olduğunda ise bu karar orta vadeli bir bakış açısı ile birlikte gelecek dönemlerde meydana gelecek olarak enflasyon oranları göz önünde bulundurulması ile birlikte alınır.

Buna ek olarak ise aynı zamanda Para politikası kurulu ve maliye politikası ile birlikte bazı sebepler ve göstergeler çok önemlidir. Bu göstergeler ise genel olarak ;

  • Toplam arz ve taleplerin dengeleri
  • Birim maliyetleri
  • Özel sektörlerin ve kamu kuruluşlarının fiyat davranış biçimleri
  • Döviz kurları

Gibi durumların son gelişmelerinden yararlanılmaktadır. Merkez bankalarının politika faiz fiyatlarında düşürme söz konusu ise eğer, bu durum kredi toplam tutarlarında yükselmeler meydana getirmiş olacaktır. Bu durumda ise da fazla olan bir fona sahip olabilecekleri anlamına gelir. Aynı zamanda döviz kuru ise bu yaşanan değişiklerin ardından ise yükselişe geçer. Bütün bunların sonucunda ise ortaya çıkan tabloda ekonomi içerisinde ciddi hareketlenme meydana gelmiş olur.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir