ATR (Average True Range) ve Average Directional Index (ADX) Nedir

ATR (Average True Range) ve Average Directional Index (ADX) Nedir?

ATR (Average True Range) ve Average Directional Index (ADX) nedir; yatırımcıların piyasaları anlamasını kolaylaştıran iki yardımcı göstergedir. ATR (Average True Range), ortalama gerçek aralık anlamına Average Directional Index (ADX) ise trend güç göstergesi anlamına gelmektedir. Her iki gösterge borsalar ve forex borsası için oldukça önemlidir. Yatırımcılar ve uzmanlar ATR (Average True Range) ve Average Directional Index (ADX) faydalanarak piyasa hakkında bilgi sahibi olurlar ve yatırımcılar piyasa stratejilerini bu bilgiler ile oluşturur.

ATR (Average True Range) Nedir?

ATR (Average True Range) ve Average Directional Index (ADX) nedir; piyasa incelemelerinde kullanılan göstergelerdir.

ATR (Average True Range), piyasada yer alan mevduat ürünlerinden tercih edilen bir ürünün hareketliliğini/volitesini ölçen göstergedir. ATR (Average True Range) tercih edilen yatırım ürünün seçilen zaman koridorunda yaşadığı hareketlenmeleri ölçen indikatördür. Bu indikatör mevduat ürünün fiyat trendi ile ilgilenmez, mevduat ürünün yaşadığı fiyat hareketlerinin derecesi ile ilgilenir ve ölçer. ATR (Average True Range) ve Average Directional Index (ADX) nedir; Welles Wilder ürünler için geliştirmiş ve piyasa sunmuştur. Standart kullanımı 14 günlük bir zaman koridoru oluşturma şeklindedir. Ve bu zaman koridorunda fiyat dönüşümlerinin gerçekleştiğini ortalama bir değer ile ölçerek indikatör, yatırım yapan kişilere pozisyon açma ya da kapatma konusunda ve zararı durdur noktalarını görme için gerekli yardımı sağlar.

ATR (Average True Range) Nasıl Hesaplanır?

ATR (Average True Range) ve Average Directional Index (ADX) Nedir; ATR (Average True Range) kolay bir şekilde sadece zaman dataları kullanarak hesaplanabilen bir indikatördür. Standart olarak 14 günlük zaman koridorları seçilse bile önemli ve ince hesaplarda 14 günden az süreleri kapsayan zaman koridorları tercih edilebilir. İndikatör şu metotlar ile hesaplama yapılan reel aralıklardan her zaman en büyük değeri alarak faydalanır:

  • Birinci metot: içinde bulunduğu pik fiyatı- bir önde olan dönem kapanış fiyatı
  • İkinci Metot: içinde olduğu zaman dip fiyat- bir önde olan dönem kapanış fiyatı
  • Üçüncü metot: içinde olduğu zaman pik fiyatı-içinde olduğu zaman dip fiyatı

Bu metotlar ile elde edilen sonuç/değer negatif ya da pozitif durumu dikkate almadan en büyük mutlak değer ile işlem yapar. Her zaman aralığı arkasından tekrar ATR (Average True Range) değeri belirlenir ve bir önde bulunan değerin peşine ilave edilir. Düz bir hat şeklinde grafiğe aktarılan indikatör, hareketlenmelerin zamana bağlı dönüşümlerini gösterir. Eğer hesaplama zaman koridoru kısa tutulur ise indikatör duyarlılaşacak ve ATR hattında çok fazla hareketlenme gözlemlenecektir.

ATR (Average True Range) Kullanımı

ATR (Average True Range) ve Average Directional Index (ADX) Nedir; ATR hattında yukarı çıkış hareketlenmenin fazla olduğunu, aşağı iniş ise hareketlenmenin düştüğü anlamına gelir. Bu indikatör fiyat hareketlenmelerinin yoğunluğunu ölçer.

Diğer taraftan kuvvetli fiyat değişimleri ile yüksek aralıklar paralel hareket eder. Bu yüzden ATR indikatörü, fiyat değişimlerine olan ilginin yoğunluğunu görmede ve ölçmede yarar sağlayabilir.

Fiyat değişimleri artma yönlü ise ATR artar ve kuvvetli al olduğunu işaret eder. Aynı zamanda fiyat hareketlenmeleri azalma yönünde ise ATR artışı sat baskısını işaret eder.  Bu özelliği ile ATR sahte fiyat kırılma belirlemede etkili olabilir.

Average Directional Index (ADX) Nedir?

ATR (Average True Range) ve Average Directional Index (ADX) nedir; teknik analiz indikatörleridir. Average Directional Index (ADX), sık terci edilmeyen ancak trend tespiti ve hassas fiyat değişimleri öncesinde yaşanan yanlış sinyal süzmede başvurulan bir indikatördür.

ATR (Average True Range) ve Average Directional Index (ADX) Nedir; ADX göstergesi için en büyük ve tek problem yatırımcıya sinyallerin al ya da sat sinyalinden hangisi olduğunu göstermemesidir. Yalnızca süren trende katılmanın doğru bir karar olup olmadığını belirtir. Bu yüzden farklı indikatörler ile beraber kullanılır ise doğru kararlar verilebilir. Yeni sinyaller yaratmaz var olan trendler hakkında bilgi sağlar.

Average Directional Index (ADX) Nasıl Kullanılır?

  • ADX yorumunda standart kurallar vardır. Bunlar:
  • ADX göstergesi sadece piyasa trend yönelimi gösterir.
  • ADX gösterge değerinin yüksekliği trendin kuvvetini belirtir.
  • ADX artmaya başlar ise piyasada yeni trend oluşacağı, azalması ise konsolidasyon dönemi olacağı anlamındadır.
  • Bu gösterge 0 ve 100 değer aralığında değer alır fakat 60 üstü değerler ile çok fazla karşılaşılmaz. 20 altı değerler güçsüz trend ve 40 üstü değerler ise kuvvetli trend anlamına gelir.
  • Boğa ve ayı piyasası şeklinde trende değer vermez sadece trend kuvveti konusunda bilgi verir.

Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir