Blok Zinciri Nedir

Blok Zinciri Nedir? Türleri Nelerdir?

Blok Zinciri Nedir; Blockchain, zamanla tahrifatı zorlaştıran bir kayıt teknolojisi ve P2P tarafından yönetilen bir ağ yöntemidir. P2P, tüm ağ katılımcılarının veri alışverişinde ve kaydetmede öncülük ettiği bir iletişim yöntemidir.

  • Şimdi, blockchain ağına kaydedilene kadar gerçek veri akışına bir göz atalım.
  • Veriler, blok zinciri ağında eşler arası bir şekilde dağıtılır
  • Bu veriler, blok adı verilen ağda paylaşılan kayıtlı verilerde düzenli aralıklarla depolanır.
  • Her bloğun, bloğun numarasını gösteren bir blok numarası vardır ve bloklar bu sırayla bir zincire kaydedilir.
  • Blok sayısı arttıkça önündeki bloğa müdahale etmek daha zor hale gelir ve yaygın olarak P2P üzerinden yönetilerek, kaydedilen veri olarak oldukça güvenli bir blok zinciri oluşturulur.
  • Bitcoin bu teknolojileri internette kopyalanamayan veya değiştirilemeyen bir kayıt oluşturarak para olarak değer yaratmak için kullanır.

Blockchain’in Faydaları

Blok Zinciri Nedir; Normal bir ağ olan sunucu-istemci yöntemi ile blok zincirinin yararlarını karşılaştıralım. Sunucu-istemci yöntemi, merkezi bir yöneticinin verileri kaydettiği ve terminallerle veri alışverişinde bulunduğu genel bir ağ yöntemidir.

Blockchain’in üç ana avantajı vardır:

  • Kayıtları tahrif etmek zor
  • Sıfır kesinti
  • Demokratik (merkezi olmayan) bir ağ oluşturun

1) Kayıtları tahrif etmek zor

Yukarıda bahsedildiği gibi blockchain, zamanla tahrif etmeyi zorlaştıran bir kayıt yöntemidir. Sunucu-istemci yöntemi böyle bir yöntem değildir, bu nedenle örneğin sunucunun saldırıya uğraması durumunda kurcalanabilir.

2) Sıfır kesinti

Sıfır kesinti, ağın kapalı olduğu zamanın olmadığı anlamına gelir. Blok zinciri P2P tarafından yönetildiği için bir terminal çalışmayı durdursa bile diğer terminaller birbirlerinin fonksiyonlarını telafi edebilir, bu nedenle aksama süresine (fonksiyon durması) neden olmayan bir mekanizmadır. Öte yandan sunucu-istemci yaklaşımı ile merkezi yönetici çökerse tüm ağ da çökecektir.

3) Demokratik (merkezi olmayan) bir ağ oluşturabilirsiniz

Ademi merkeziyetçilik, ağdaki gücün her bir terminale dağıtıldığı bir yönetim modelidir. Ağın demokratik olduğu söylenebilir çünkü kararlar her terminalin çoğunluğu tarafından alınır. Öte yandan, sunucu-istemci yönteminin, merkezi yöneticinin tüm haklarına sahip olması nedeniyle diktatör olduğu söylenebilir.

Blok Zinciri Nedir; Blok Zinciri Türleri

Dört tür blok zinciri vardır.

  • Genel blok zinciri (merkezi olmayan): Bitcoin, Ethereum
  • Özel blok zinciri (merkezi): mijin, miyabi
  • İzin Blok Zinciri (İzin türü) Dalgalanma
  • Konsorsiyum blok zinciri (birlik tipi) Libra, HyperLedger serisi

Aralarındaki temel fark, blokların nasıl onaylandığıdır.

Bu onay yöntemindeki farklılık nedeniyle blok zincirinin üç özelliği farklıdır.

  • Ademi merkeziyetçilik
  • Emniyet
  • Ölçeklenebilirlik

1) Halka açık blok zinciri (merkezi olmayan) BTC, LTC

Blok Zinciri Nedir; Blokları onaylamak için “konsensüs algoritması” adı verilen bir onay yöntemini kullanan blok zincirine genel blok zinciri adı verilir. Ağ katılımcıları, belirli kriterleri karşılayarak blokları onaylayabilir ve bunu yaptıkları için ödüllendirilir.

Bitcoin, iş miktarına dayanan PoW (İş Kanıtı) kullanır. Ethereum da PoW’dur, ancak gelecekte tutulan para miktarına bağlı olarak PoS’a (Proof of Stake) geçmeyi planlıyoruz.

2) Özel blok zinciri (merkezi): mijin, miyabi

Merkezi bir otoritenin blokları onayladığı blok zincirlere özel blok zincirler denir. Veri işleme hızı nispeten hızlı olduğu ve güvenliği geleneksel istemci-sunucu yönteminden daha sağlam olduğu için şirketler tarafından sıklıkla kullanılır.

3) İzin blok zinciri (izin türü) Dalgalanma (XRP)

Blokların birden fazla yetkili onaylayıcı tarafından onaylandığı blok zincirlerine izinli blok zincirleri denir. Özel blok zincirlerden daha merkezi olmayan iken daha hızlı işlem hızına sahiptir. Ripple buna karşılık gelir ve bloklar, XRP’nin yüksek hızlı havalesini gerçekleştirerek Ripple tarafından yetkilendirilen onaylayıcıların çoğunluk oyu ile onaylanır. Bu sistemler genellikle mevcut şirketler için tercih edilen sistemlerdir.

4) Konsorsiyum blok zinciri (birlik tipi) Libra, EOS, HyperLedger serisi

Blokları üyeler tarafından onaylanan bir blok zinciri, bir konsorsiyum blok zinciridir. İzin verilen blok zincirlerinden daha merkezi olmayacak ve Facebook’un Libra ve IBM’in HyperLedger soyu bu kategoriye giriyor. Görüşler kişiye göre değişir ancak bu yarı merkezi bir konum olduğu için tamamen halka açık bir blockchain olduğu söylenemeyecek yönleri vardır.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir