Brexit Nedir

Brexit Nedir?

Brexit nedir kısaca Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliği’nden ayrılmasıdır. İngilizce’de Br yani Britanya ve Exit yani çıkış kelimelerinin kısaltılması ile oluşmuştur. Peter Wilding’ in 2012 yılında yayımladığı makalesinde kullanması ile Brexit kelimesi popüler olmuştur. Birleşik Krallık’ ın 1973’te üye olduğu AB’den ayrılmak istemesi ile brexit süreci başlamıştır. 2016 yılında yapılan referandumda halkın yüzde 54’ü ayrılma kararından yana oy kullanmıştır. Referandumun sonuçlanmasından sonra Lizbon Anlaşması’nın 50’nci maddesi uygulamaya koyuldu. Brexit nedir yaklaşık 5 yıl önce İngiltere’nin AB’den ayrılmak istemesi ile başlayan süreçtir. Yunanistan’ın Euro bölgesinden çıkışı için kullanılan Grexit teriminin politikacılar ve sivil toplum örgütlerince Brexit’ e dönüşmüştür.

Brexit Süreci

1970 yılında enflasyon yükselmesi ve petrol krizi ile meydana gelen ekonomik buhran İngiltere’nin ilk Brexit oylamasına neden olmuştur. İlk referandum 1975 yılında yapılmıştır. Yapılan referandum sonunda yüzde 64 üyeliğe devam oyu çıkmıştır. Fakat İngiltere’nin AB konusunda şüpheciliği devam etmiştir. Bu durum İngiltere’nin geçimi en zor AB üyesi olarak anılmasına neden olmuştur. 2016 yılında tekrarlanan referandum sonucunda üyelikten ayrılma kararı alındı. Brexit referandumu sonucunda ayrılığı desteklemeyen Birleşik Krallık Başbakanı David Cameron istifa etti.

2020 aralık ayı sonuna kadar sürecek ve İngiltere’yi AB kurallarına bağlayan geçiş süreci uygulandı.

Brexit Tarihi Bir Karar

Kararın alınmasının domino etkine neden olmasından korkulmuştur. AB’nin parçalanma sürecine girmesine ve Avrupa’da bölünmeye neden olacağı endişesini artırmıştır. AB Brexit konusunda birleşmiş ve üyeleri ile devam etme kararı almıştır.

Brexit süreci AB için bir kayıp. Çünkü İngiltere AB’nin ikinci büyük ekonomisi olan ülke.  Bu durum AB için yeni bir yapılanma ile Brexit kararının uzun vadede yaratacağı olumsuz etkilerini engellemek zorunda kaldı.

Ayrıca   Brexit İngiltere’ nin siyasi yörüngesi yörüngesinin büyük ölçüde değiştiğinin en büyük göstergesi. Brexit’ in önemli bir sonucunda İskoçya ve Kuzey İrlanda’nın bağımlılıklarını kazanarak AB’ye üye olmalarıdır.

Brexit Nedir; Brexit Sonuçları

  1. İngiltere AB mahkemelerindeki yetki alanı dışına çıktı.
  2. İngiltere vatandaşları AB ülkelerin süresiz oturma ve çalışma haklarını kaybetti.
  3. AB üyesi ülkelerin vatandaşları gerekli şartları karşılar ise İngiltere’de yaşayabilecek.
  4. Bankacılık ve hizmet sektörü belirsizliği çözülmedi.

 Brexit Sonrası Türkiye ve İngiltere İlişkileri

AB ve İngiltere’nin anlaşmaya varması ile birlikte Türkiye ve İngiltere arasında ticari anlaşma imzalandı. İkili ticari ilişkiler yasal bir zeminde olası belirsizlikler engellenmiş olarak devam etmektedir. Gümrük vergilerine takılmadan ticari ilişkilerin devamı sağlanmıştır.

Yani Türkiye ve İngiltere arasında yıllardır olan ticaret potansiyeli serbest ticaret anlaşmaları ile uygulamaya geçmiştir. Anlaşmalar mal alım-satımı üzerine değil farklı coğrafyalarda yeni iş birlikleri yaratmak yönündedir.

STA iki ülkeye yeni iş birliği alanları yaratmıştır. Savunma sanayii iş birliği alanlarının başındadır. İngiltere’nin savunmadaki tecrübesi ve Türkiye’nin son dönemdeki insansız hava araçları sektöründe yükselmesi önemli etkendir.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir