FED Nedir

FED Nedir, Fed’in Görevleri

Kripto para dünyasının olmazsa olmazı olan Fed nedir? Ve Fed’in görevleri nelerdir? Sorusu yaygın bir şekilde merak edilen bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır. Fed açılımı Federal Reserve olup aynı zamanda ise Merkez Bankası sistemi olarak çevirilir. Genel olarak ise Fed ABD devletine ait olan bir merkez bankasıdır. 1913 yılında resmi ve yazılı olarak faaliyete geçmiştir. Buna ek olarak ise Amerika Birleşik Devletlerinde bulunan Fed dünyanın en büyük ve gelişmiş olan finans merkezi olarak hizmet verir. Fed genel iş yapısı ve görevleri ise ; finansal politikaları yönetme, piyasa üzerinde ki gelişen dengeleri sağlamak aynı zamanda ise Amerikan doları üzerinden ise işlem yapmak gibi büyük yetkilere sahiptir. Bu banka bunlara ek olarak ise;

  • Dilediği sayıda dolar basabilir.
  • Basmış olduğu dolarları dilediği gibi piyasaya sürebilir.
  • Faiz oranlarını değiştirebilir ve oynama sağlayabilir.
  • Strateji belirlemesi yaparak ekonomi üzerinde ciddi bir şekilde rol oynayabilir.

Oldukça güçlü bir şekilde hizmet sunan Fed aynı zamanda ise doların dünya finans piyasasında en güçlü ve en yüksek rakama sahip olması sayesinde ise bu kadar rahat ve bu kadar güçlü bir banka olmasını sağlıyor. Merkezi ise aynı zamanda Washington‘da bulunsa bile Fed pek çok eyalette ise merkezlerini bulunduruyor. Bölgesel olarak hizmet sağlayan Fedler ise bankalara kredi verme ve buna ek olarak ise para akışını sağlamak amacı ile hizmet sağlıyor. Bunlara ek olarak Fed ilk önce yapmış olduğu yeni kararları ve yeni ekonomi planlarını ilk başta Beyaz Saraya sunuyor ardından ise onay aldıktan sonra uygulama kısmına geçiriyor.

FED Nedir; Fed’in Sorumlulukları Nelerdir ?

FED Nedir; Fed 23 Aralık 1913 yılında kurulmuştur ve yürürlüğe girmiştir. Fed’in genel olarak sorumluluk ve görevleri ise;

  • Ülkenin para politikasını sağlamak ve aynı zamanda tam istihdam ile birlikte istikrarlı fiyatları ekonomi üzerinde para ve kredi koşullarında etki sağlamaktır.
  • Banka ve finans sisteminin güvenli bir şekilde  yürütülmesi ve sürdürülmesini sağlamak. Aynı zamanda ise tüketicilerin kredi haklarını doğru bir şekilde koruyarak finans ve banka kurumlarını denetlemek.
  • Finansal piyasa sistemlerinde meydana gelecek olan sistematik risklerin kontrolünü sağlamak ve koruma altına almak.
  • Yabancı olan finansal ve resmi kurumlara finansal desteklerde bulunmakta. Aynı zamanda ülkede meydana gelen ödeme sistemlerini denetleyerek işletilmesini sağlamak.

Amaçları ile etkin bir şekilde rol oynamaktadır. Bölgesel Fedler ise sağladıkları ve bünyesinde bulundurdukları ekonomik tahminler ve alınan politika kararları doğrultusunda bölgeleri temsil etmek üzere yardım ve destek sağlarlar. Aynı zamanda ise buna ek olarak bölgesel fedler ise Amerika Birleşik Devletleri Başkanı tarafından alınmış olan kararlar ve atamalar doğrultusunda onaylanmış olan yönetim kurulları destek sağlamaktadır. Başkan seçimleri ise 5 yılda bir yapılarak değişiklik gösterir.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir