Hisse Başına Kar Nedir

Hisse Başına Kar Nedir?

Hisse başına kar nedir; Firmanın elde ettiği karı belirten bir ölçüdür. Hisse başına kar firma karının dolaşımda olan hisselerin her birinin payı olan kısımdır. Firmaların imtiyazlı hisseleri ne ödenen temettü ile firma net geliri farkının bulunarak; elde edilen sonucun dolaşımdaki ortalama hisse sayısına bölünmesidir.

Seyreltilmiş Hisse Başına Kar Nedir?

Hisse başına kar nedir; sadece dolaşımda olan hisseleri hesaplar. Seyreltilmiş hisse başına kar değiştirilebilen menkul değerler ile hesaplanır.

Hisse Başına Kar Neden Önemli

Firmanın geliri yükselirse hisse fiyatları artar ve firma hisse senedi alan yatırımcı kar elde eder. Hisse başına kar yüksek nedir; ise firmanın gelecekte yatırım ve proje için parası var demektir. Ayrıca hisse başına kar artışı temettü ödemeleri içinde nakit olduğu anlamındadır.

Firma geliri yükseliyor ise mali durumunun iyi olduğu ve bu firmaya yatırım yapılır ise kar elde edileceği anlamına gelmektedir. Hisse başına kar nedir; firma mali durumunu ölçer.

Ancak ulaşılan sonuçlar kesin ve doğru olmayabilir. Çünkü firma kendi hisselerini alarak dolaşımda olan hisse miktarını eksilterek net kârını arttırabilir. Bu durum piyasada bu firma hisselerine yatırımı mantıklı gösterebilir.  Hisse başına kar nedir; firmaların ödenmemiş borçlarını dikkate almaz. Bu durumda piyasayı yanıltabilir.

Hisse başına kar, hisselerini halka arz eden firmalar ve bu firmalara yatırım yapmak isteyen yatırımcıları çok önemlidir. Hisse başına karın izlenmesi borsa yatırımcıları açısından firma hakkına bilgi alma yoludur.

Halka Arz Nedir?

Firmaların hisse senetlerin satmaya karar vererek yatırımcılara ortak olma hakkı tanımasıdır.  Halka arzın çeşitli sebepleri vardır. İstikrarlı bir gelişim gösteren firmalar yeni yatırımlar yapma amacı ile halka arz yaparlar. Mali açıdan zorluk çeken firmalar borç ve kredi ödeme amacı ile halka arz yapabilir.

Halka arz birincil halka arz ve ikincil halka arz şeklinde yapılır. Birincil halka arz, ilk defa firmanın hisse senetlerini halka arz etmesidir. İkincil halka arz, ilk halka arzda istediği sonucu alamayan firmanın tekrar halka arz yapmasıdır.

Halka arz yapabilmek için bazı koşulları yerine getirmek gerekmektedir. Bu koşullar:

  1. Aracı kurum ile iletişim kurma: Halka arz için atılması gereken ilk adımdır. Burada kurum ile anlaşma imzalanır.
  2. SPK (sermaye Piyasası Kurulu) iletişim kurma: Halka arzın ikinci adımı SPK ile anlaşma imzalama zorunluluğu vardır. Bu firmanın SPK denetimi altına girdiğini göstermektedir. Firma SPK şartlarına uygun hale geldiği zaman aracı kurum SPK ve Borsa İstanbul’ a halka arz işlemlerinin başlatılması amacı ile başvurur.
  3. Firma verilerinin SPK ve Borsa İstanbul tarafından incelenir. İnceleme sonucunda firmanın verileri uygun bulunur ise halka arz işlemleri başlatılır.

Hisse başına kar nedir; halka arz sonrasında yatırımcılara yol gösteren bir mali orandır. Yatırımcılar halka arz edilen hisse senetlerini almaya karar vermeden önce hisse başına kar oranını inceler. Ancak bu ölçü kesin değildir. Yatırımcıyı yanıltabilir çünkü firmaların kendi hisselerini satın alma hakkı bulunmaktadır.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir