Rüçhan Hakkı

Rüçhan Hakkı Nedir?

Rüçhan Hakkı Nedir; Rüçhan hakkı genel bir tabir ile, ortakların belli miktarlarda sermaye artırımlarına bağlı olarak öncelikli katılma haklarıdır. Rüçhan hakkının kullanılma süresi ise değişiklik göstermekte olup genel olarak ise en az 15 gün en fazla ise 60 gün olarak bilinir. Bu bağlamda ise pay alma haklarına bağlı olarak hakların alınıp satılması için kişilere işlem sırası açılmaktadır. Açılmış olan bu hak ise hisse senedi kuponları temsil eder ve buna ek olarak hisse senedi ibrazlarına gerek duyulmadan kullanılmış olur. Borsa içerisinde işlem görmekte olan şirketlerin ise içeride bulunan sermayelerini nakdi olarak arttırma kararlarını verilmesi durumlarında ise hisse senedi miktarlarını arttırmış olurlar.

Rüçhan Hakkı Kupon Pazarı Hakkında Bilgi

Rüçhan Hakkı Nedir; Rüçhan hakkı hisse senetleri ve aynı zamanda borsada işlem görmekte olan şirketlerin sermaye artışlarının yapılması üzerine belirlenmiş ve doğrulanmış olan bu hakkı kullanma süresi içerisinde yeni bir pay alma ve kuponun alınıp satılabilmesi adına çalışan ve işlem sağlayan bir pazar olarak bilinir. Bu kupon süresi ise İMKB’ce belirlenmektedir. Aynı zamanda bu kupon pazarı ise rüçhan hakkı kullanma süresinin ardından 5. iş günü dolduğunda kapatılır.

Rüçhan Hakkı Nedir; Rüçhan Hakkı Nasıl Satılmaktadır ?

Rüçhan hakkı nedir sorusuna ek olarak bu hakkın nasıl satıldığı sorusu çok yaygın olarak merak edilir. Rüçhan hakkını satmak için ise bedelli sermaye artırımına katılmak zorunda değilsiniz. Elinizde mevcut olarak bulunan rüçhan haklarını belirlenen tarihler aralığında  sizlere sunulmuş olan Rüçhan Hakkı kupon pazarlarında satmanız da mümkündür. Belirlenen tarihler ise;

  • En az 5 an fazla ise 60 gün olarak belirlenir.

Bu süre zarfında satım işlemi sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda sermaye artırımı söz konusu olduğunda ise yatırımcılar farklı yollarda izleyebilmektedir. Bu yollar ise ;

  • Vade içerisinde Rüçhan hakkı kullanım bedelinin tamamını karşılayarak sermaye artırımına katılabilirsiniz.
  • Rüçhan haklarınızı, rüçhan hakkı kupon pazarları işe birlikte vadesi dolmamak şartı ile satışa çıkartabilirsiniz.
  • Elinizde mevcut halde bulunan ve vadesi dolmamış olan Rüçhan haklarınızın belirli bir hissesini satarak sizlere yeterli olan fonlamayı sağlayabilirsiniz. Bu bağlamda ise elinizde mevcutta kalan rüçhan hakkı ile birlikte bedelli sermaye artırımına dahil olabilirsiniz.
  • Elinizde bulunan ve vadesi dolmamış olan Rüçhan haklarınızın tamamını hisse olarak satarak bedelli olan süreç dışında kalabilirsiniz.
  • Son madde olarak ise bütün durumlara kayıtsız kalabilirsiniz.

Bedelli sermaye  artırımı içerisine dahil olmak istemeyen yatırımcılar en kötü ve en son tercih olarak sermaye artırımına kayıtsız kalarak hiçbir şey yapmayabilirler. Bunu ister bilerek ister ise bilinçli bir şekilde yapılır. Böyle bir durum söz konusu ise bedelli sermaye sırasında oluşan sulanma etkisi nedeni ile birlikte yatırımcılar ciddi bir finansal kayıp yaşayabilirler. Sulanma etkisi ise genel bir tabir ile, önceki hisse başına düşmüş olan defter değerli ile birlikte bedelli sermaye ardından düşmüş olan defter bedeli arasında meydana gelen farktır. Bu fark ise pozitif ve negatif farklar olarak bilinir. Bu duruma ise sulanma etkisi adı verilir.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir